Characteristic of pH and Temperature of Crude Extract of Glukoamilase from Gliocladium KE by using Solid Substrate of Sago Hampas

Authors

  • Risa Meutia Fiana Andalas University
  • Novelina Novelina Andalas University
  • Alfi Asben Andalas University

DOI:

https://doi.org/10.25077/aijans.v3.i01.1-11.2022

Keywords:

Gliocladium KE, Glukoamilase, Sago Hampas pH, Temperature

Abstract

This  research  wasaimed  at  figuring  optimumpH and  temperature  of crude  enzyme  extract glukoamilase from  isolate Gliocladium  KEusing  substrate  of  solid  sago  hampas. The  research  wasconducted  by  two  phases,  first  wasfiguring  optimumpH and  second  was  optimum  temperature.  it  wasbased  on  Complete  Random  Design.  The  data  were  statistically  analyzed  by  using  F  test.  If  the  result showedsignificance  different,the  analysis  wascarried out by using Duncan’s New Multiple Range Test (DNMRT)  with  5%  tolerance.  The  result  showedthat  optimumpH ofcrude glukoamilaseextract  from sago hampas was optimumpH of glukoamilasefrom Gliocladium KE using solid substrate of sago hampas waspH 6,0  with  activity  of  enzyme  76,56  U/ml  with  final  product  of  solube  starch  0.09%,  the  level  of reducing  sugar  62,01%,  and  total  sugar  78,43%.  Optimum  temperature  was 60 ?C with enzyme activity 78,33 U/ml, final product of solube starch 0,13%, reducing sugar 63,04%, and total sugar 79,55%

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anwar, K. 2008. Opyimasi dan Aktivasi Enzim Selulase dari Mikrob Selulolitik Asal Rayap. Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Institut Pertanian Bogor. Bogor.Bucle, K.A. 1987. Ilmu Pangan. Universitas Indonesia Press. Jakarta. Kiat, L. J. 2006. Preparation and Characterization of Charboxymethil Sago Waste Hydrogel. Master of Science University Putra Malaysia. Malaysia.Kusnandar, F. 2010. Kimia Pangan Komponen Makro.PT. Dian Rakyat. Jakarta.Naiola, E. 2006. Karakteristik Enzim Kasar Glukoamilase dari Saccharomycopis, sp. Pusat Penelitian Biologi-LIPI. Bogor.Rochmaeatin, N. 2010. Pengaruh Konsentrasi Enzim Dan Lama Sakarifikasi pada Hidrolisis Enzimatis Terhadap Produksi Sirup Glukosa dari Pati Ubi Kayu (Manihot Esculenta)[skripsi]. Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Islam Maulana Malik. Malang.Siddhartha, C, L.,Sridevi., and Manasa. 2012. Glucoamylases: Types, Microbial Sources And Potential Applications -a Review [jurnal]. International Journal of Science Innovations and Discoveries ISSN:2249-5347.Sudarmadjo, D. 2009. Pengantar Kimia : Buku Panduan Kuliah Mahasiswa Kedokteran dan Prog Strata I Fakultas Bioeksakta. Buku Kedokteran BCG. Jakarta.Sunaryanto, R. 2004. Pengaruh Kombinasi Media Sumber Karbon (Dedak : Tapioka) Dan Sumber Nitrogen Pada Kultivasi Media Padat Produksi Enzim Glukoamilase. Prosiding Seminar Nasional Rekayasa Kimia Dan Proses 2004 ISSN : 1411 –4216. Banten. ____________. 2006. Pemisahan Enzim Glukoamilase dari Kaldu Fermentasi Menggunakan Membran Utrafiltasi[jurnal]. Prosiding Seminar Nasional Rekayasa Kimia Dan Proses 2004 Issn : 1411 –4216.Winarno. 2010. Enzim Pangan. M-brio Press.Bogor.

Downloads

Published

2023-09-06

How to Cite

Fiana, R. M., Novelina, N., & Asben, A. . (2023). Characteristic of pH and Temperature of Crude Extract of Glukoamilase from Gliocladium KE by using Solid Substrate of Sago Hampas. Andalasian International Journal of Agriculture and Natural Sciences (AIJANS), 3(01), 1-11. https://doi.org/10.25077/aijans.v3.i01.1-11.2022