Addition Effect of Red Dragon Fruit Peel Powder (Hylocereuspolyrhizus) on the Characteristics of Young Coconut Jam (Cocos Nucifera)
DOI:
https://doi.org/10.25077/aijans.v4.i01.1-12.2023Keywords:
coconut, red dragon, fruit peel, characteristic, jam, effAbstract
The aim of this study to determine the addition effect of red dragon fruit peel powder on the physical and chemical quality characteristics of young coconut jam and get out the right concentration of making young coconut jam on sensory analysis.This study used a completely randomized design with 5 treatments and 3 replications. The research data were analyzed statistically using ANOVA and continued with the Duncan' New Multiple Range Test (DNMRT) at the 5% level. The treatment in this study was the addition of red dragon fruit peel powder with a concentration of 4% (treatment A), 12% (treatment B), 20% (treatment C), 28% (treatment D) and 36% (treatment E). The results showed that the addition of red dragon fruit peel powder had a significant effect on water content, ash content, pH, total dissolved solids, total sugar, Vitamin C, antioxidant activity and betacyanin.
Downloads
References
Aristya, V.E, Prajitno, D., Supriyanto, Taryono, 2008. Kajian Aspek Budidaya Dan Identifikasi Keragaman Marfologi Tanaman Kelapa (Cocos Nucifera, L.) Di Kabupaten Kabumen. Fakultas Pertanian . UGM. Yogyakarta.
Desrosier, N. W. 2008. The Technology of Food Preservation, Third Edition ( TeknologiPengawetanPangan, EdisiKetiga).Terjemahan: M. Muljohardjo. PenerbitUniversitas Indonesia. Jakarta
Buckle, K.A.,1987. Ilmu Pangan. Universitas Indonesia Press.Jakarta.
Diah, A.W., Robby. C.P., Meia. Y.S. 2019. Uji Aktivitas Antioksidan Pada Ekstrak Kulit Buah Naga Merah Dengan Metode DPPH. Jurnal Analis Farmasi Vol 4. No 2
Prasetya, E.G. 2013. Rasio Jumlah Daging dan Kulit Buah pada Pembuatan Selai BuahNaga Merah (Hylocereuspolyrhizus) Ditambah Rosela (Hibiscus sabdariffa L.) dan Kayu Manis (Cinnamomum Sp.).Teknologi Hasil Pertanian. Universitas Jember, Jember.
Arsyad, M. 2018. Pengaruh Konsentrasi Gula Terhadap Pembuatan Selai Kelapa Muda (Coconus Muvifera L) Gorontalo Agriculture Technology Journal. Vol 1. No 2.
Agung, W. 2018. Pengaruh Suhu Pengeringan Terhadap Karakteristik Kimia Dan Aktivitas Antioksidan Bubuk Kulit Buah Naga Merah. Politeknik Negeri Jember. Jember.
Marisa. M. 2015. Pengaruh Penambahan Ekstrak Buah Senduduk (Melastomamalabathricumx L.) terhadap Karakteristik Mutu Selai Jerami Nangka (Artocarpusheteropyllus. L.). Padang:Fakultas Teknologi Pertanian. Unand. Padang.
Fachruddin, L. 1997. Membuat Aneka Selai. Kanisius.Yogyakarta.
Raudhatul A. Heru P.W., Syarifah R. (2017). PemanfaatanLimbahKulitBuah Naga (Hylocereuscostaricensis) dalamPembuatanTeh Herbal denganPenambahan Jahe. JurnalIlmiahMahasiswaPertanianUnsyiah.
Febrian, A. 2015. Pengaruh Suhu Pengeringan Terhadap Komponen Kimia Teh Daun Kedondong. [Skripsi]. Fakultas Teknologi Pertanian. Unversitas Andalas. Padang
Wulandari, W.Y. 2013. Pengaruh Suhu Pemanasan dan Ukuran Mesh dalam Ekstraksi Senyawa Antosianin Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.).. Surakarta: Jurusan Teknologi Pengolahan Hasil Pertanian. Solo
Ekawati.F., Restiati., Dan Syahraeni, 2015. Aplikasi Ektrak Kulit Buah Naga Sebagai Pewarna Alami Pada Susu Kedelai Dan Antan. E-J. Agrotekbis Vol 3. No 2.
Kusnandar, F. 2010. Kimia Pangan Komponen Makro. Dian Rakyat. Jakarta
Winarno, F.G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.
Daniel R. S. 2014. Kajian KandunganZatMakanan dan Pigmen AntosianinTiga Jenis KulitBuah Naga (Hylocereus sp.) Sebagai Bahan Pakan Ternak. [Skripsi]. FakultasPeternakan. UniversitasBrawijaya Malang. Malang.
Deman, J. M. 1989. Principles of Food Chemistry. Padmawinata, K. (penerjemah). 1997. Kimia Makanan. Penerbit ITB. Bandung.
Jamilah, B., C. E. Shao, M. Kharidah, M. A. Dzulkifly, and A. Noranizam. 2011. Physico-Chemical Characteristics Of Red Pitaya (Hylocereus Polyrhizus) Pell. International Food Research Journal 18: 279-286
Lestari, .O.A. dan Dewi, Y.S.K. 2016. Aplikasi Penggorengan Vakum Untuk Buah Etnik Artocarpus Integer Sebagai Upaya Penigkatan Citra Pangan Lokal, Prosiding Seminar Nasional Penerapan Ilmu Pengetahuan Dan Teknologi (Pipt) Ii. Pontianak.
Mahmud, M. 2013. Peran Pektin Dan Sukrosa Pada Selai Ubi Jalar Ungu. Fakultas Teknologi Industri. Universitas Pembangunan Nasional. Jawa Timur.
Muchtadi, D. 2008 . Petunjuk Laboratorium Evaluasi Nilai Gizi Pangan. DepdikbudPAU Pangan dan Gizi.Institut Pertanian Bogor.
Barlina, 2007. Pengaruh Perbandingan Air Kelapa dan Penambahan Daging Kelapa Muda serta Lama Penyimpanan Terhadap Serbuk Minuman kelapa, Jurnal Littri, Balai Penelitian Tanaman Kelapa dan Palma Lain (Balitka). Vo. 13, No. 2
Marxen K, Vanseelow KH, Luppemeier S, Hintza R. 2007. Determination of DPPH Radical Oxidation Caused by Methanolic Extraxts of Some Microalgal Species by Linear Regression Analysis of Spectrophotometric Measuremens Sensors. 7(10) : 2080-2095
Yuliza, F. Y., 2012. Identifikasi Betasianin Dan Uji Antioksidan Dari Ekstrak Daun Bayam Merah (Amaranthus Tricolor, L) Serta Aplikasinya Sebagai Zat Warna. Teknologi Pertanian. Universitas Andalas. Padang
Azeredo, H.C.M. , Ana C.P., Arthur, C.R.S., Sandro, T.G, Dan Kenya. C.B. M. 2009. Study On Efeciency Of Betacyanin Ekstraktion From Red Beetroots. International Journal Of Foos Science & Technology. Vol 44. No 12.
Standar Nasional Indonesia. 2008. SNI 3746 : 2008. Syarat Mutu Selai Buah. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta
Almatsier, S. 2009. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. PT Gramedia Pusttaka Utama. Jakarta.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Rina Yenrina
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.